Heling van ons innerlijk Indisch kind

Veel Indische mensen die ik ken, vooral van de 2e generatie, dragen oude, donkere energieën met zich mee. Ze kampen met een minderwaardigheidscomplex, schuldgevoelens en pleasegedrag. Is dit herkenbaar?

Indisch zwijgen

Wij Indo’s zijn vaak van nature empathisch en voelen diep mee met het lijden en de problemen van anderen. Dit begon al vroeg met onze ouders en grootouders. Hun leed is vroeger nauwelijks uitgesproken. Maar het Indisch zwijgen raakt ons innerlijk heel diep. Ook de derde en vierde generatie kunnen hier last van krijgen als dit niet wordt geheeld.

Soedah, laat maar

Die eerste generatie droeg alle trauma’s van de veertiger jaren in zich mee. Vaak waren ze toen zelf nog kinderen of jong volwassenen. Eenmaal in Nederland was er nauwelijks ruimte om dit leed te verwerken. Het leek zelfs beter om het snel te vergeten.

Geen onbezorgde jeugd

Wij, hun kinderen, voelden al vroeg de drang om onze ouders te helpen door hun problemen te dragen en op te lossen. Wij hebben als kind hun energieën en angsten geabsorbeerd. Maar omdat we dat deden, konden we zelf niet een echt onbezorgd kind-zijn.

Loyaliteit naar het familiesysteem

Wij hebben ons op vroege leeftijd al ontfermd over onze (groot)ouders en vervulden hiermee de rol van volwassenen. Maar ook nu nog blijven we soms worstelen met oude angsten en schuldgevoelens. Die dus in wezen niet van ons zijn, maar die we uit liefde voor die eerste generatie hebben overgenomen. 

Aandacht voor je innerlijk kind

Ik nodig je uit aandacht te geven aan je innerlijk kind. Misschien wel voor de eerste keer. Dit kind is meestal niet vrolijk en zorgeloos. Het verstopt zich misschien wel in een hoekje of donkere kamer en wie weet, is hij of zij volledig verwaarloosd.

Leed van de 1e generatie

Om het innerlijk kind weer toe te laten, moeten we het oud leed van onze ouders en grootouders aanpakken. Deze zit vaak diep geworteld in ons systeem. Maar hoe ga je dat doen? Want je kunt het niet zomaar loslaten of er maar mee blijven dealen. Want dan pakken we het uitsluitend vanuit wilskracht en overlevingsenergie aan, precies wat die vorige generaties ook hebben gedaan.

We hebben onze ouders geïnternaliseerd

De oplossing ligt niet in het veranderen van onze ouders, mochten ze nog leven. Het gaat erom dat we de ouders in onszelf veranderen, die we dus tijdens ons kind-zijn hebben geïnternaliseerd. Want deze ouders uit onze jeugd leven in ons voort en onderdrukken ons innerlijke kind met hun oude, zware energieën. Vraag je maar eens af welke stem je hoort als je jezelf niet goed genoeg vindt. Wie weet verschijnt het gezicht van een van je ouders voor je.

Oefening

Ik geef je nu een oefening die ik heb overgenomen van hypnotherapeut Gerrit Gielen. Ga in gedachten terug naar het verleden en zie je vader als een klein jongetje voor je. Maak contact met zijn dromen en zijn angsten. Zie hoe hij werd beïnvloed door de angsten van zijn eigen ouders en de angsten vanuit de oorlogsjaren en Bersiaptijd in Indonesië.

Geef nu dit jongetje jouw onvoorwaardelijke liefde. Help hem los te komen van zijn angsten en schuldgevoelens. Haal het maar symbolisch weg, net zoals je bij een kind met je hand de pijn weghaalt op zijn knie waarop ie is gevallen. Plaats dit jongetje nu in een lichtbol van liefde. Vertel hem maar dat ie nu volkomen veilig is.

Doe hetzelfde met je moeder als klein meisje.

Tijd voor je eigen innerlijk kind

Wanneer je dit gedaan hebt, mag je je aandacht richten op je eigen innerlijk kind. Want hij of zij zit nog steeds verstopt in je innerlijke wereld. Het is tijd om je innerlijk kind te bevrijden. Laat hem of haar maar spelen, luister naar wat het wil en geef het alle ruimte om van het leven te genieten. Zoals een kind dat van nature kan. Geef hem of haar maar alle vertrouwen dat het nu veilig is.

Het resultaat

Door regelmatig deze oefening te herhalen, zul je merken dat de angstige stem in je hoofd steeds zwakker wordt. Dat komt omdat je innerlijke ouders nu aan het veranderen zijn. Ze worden steeds jonger, vrijer en liefdevoller. Hierdoor wordt jouw innerlijk kind steeds levendiger.

Het Indisch leed heeft lang genoeg geduurd

Door het verlossen van onze innerlijke ouders en ons eigen innerlijk kind, brengen we tevens balans in onze vrouwelijke en mannelijke energie. We komen in onze authentieke kracht en kunnen veel meer genieten van alledaagse dingen. Het Indisch leed heeft lang genoeg geduurd…

Hulp bij je heling

Wil je hulp bij het helen van je oud zeer zodat je weer zelf aan het roer van je leven staat, overweeg dan:

– deze cursus die je zelfstandig kunt doen

– een coachsessie

– een coachtraject

Foto: Flickr.com Trey Ratcliff

×

 

Hoi!

Klik op mijn naam en stel je vraag via WhatsApp. Ik reageer overdag meestal binnen enkele uren.

× Kan ik je helpen?