Geboorte van je ware ik

De geboorte van je ‘ware ik’ los van je familiepatroon

Je bent er altijd voor een ander en gaat voorbij aan je eigen behoeftes. Precies zoals we geleerd hebben van onze Indische en Molukse opvoeders. Je wilt eindelijk eens doen wat je al zo lang wilt, maar je voelt weerstand. Herkenbaar? Verlang jij ook zo naar de geboorte van je ‘ware ik’ los van familiepatronen, maar houd jij zelf de persweeën tegen? Bekijk hieronder de video of lees verder onder de opnames.

Loyaal aan het familiesysteem

Misschien wil jij al een tijd je leven anders inrichten, helemaal voor jezelf kiezen, maar je angst houdt je tegen. Want stel dat mensen, en vooral je familie, je zullen afkeuren. Of stel dat je nieuwe ‘ik’ een geboorteafwijking heeft. Juist dan wordt het hoog tijd om te leren luisteren naar je emoties die je in contact brengen met je verlangens.

Het hebben van emoties zoals verdriet, boosheid en angst is heel normaal. Het maakt ons mens. Desondanks willen we ze soms het liefst negeren, want ze zijn lastig en houden ons alleen maar op. Toch zijn dit hele natuurlijke en aangeboren gevoelens. En daarom zullen ze zich blijven aandienen totdat je ze serieus neemt.

Gehoorzamen en pleasen

Daar tegenover staan onnatuurlijke, niet aangeboren gevoelens zoals schuldgevoel. Veel mensen met Indische en Molukse roots herkennen dit omdat ze gewend zijn te gehoorzamen en te pleasen. Schuldgevoel ontstaat o.a. als we niet voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf. Dit is ons opgelegd door opvoeders en leraren. Maar ze waren soms wel nodig om ons als kind richting te geven. Eenmaal volwassen, zijn ze ons echter tot last.

Stel nu dat je een ander spoor wilt volgen. Gewoon omdat jij weet dat deze oude patronen je niet meer dienen en jij jezelf hiervan wilt bevrijden. Je verlangt er steeds meer naar om je hart te volgen. Datgene te doen waarvan jij gelooft dat dit jouw levensdoel is. Eindelijk wil je ervoor gaan en raak je bezwangerd met je nieuwe ‘ik’.

Terug naar af

Het kan dan zomaar zijn dat je wordt overvallen door schuldgevoel waardoor jij ernstig begint te twijfelen. Dat stemmetje in je krijst misschien wel dat jij egoïstisch bent of dat jij anderen en jezelf uiteindelijk hiermee benadeelt. En voordat je het weet, neem jij toch wat weeënremmers om de geboorte uit te stellen.

Je besluit misschien zelfs alles weer terug te draaien. Aanvankelijk voel jij je opgelucht want het ongemakkelijke gevoel verdwijnt. Je overweegt zelfs een abortus maar feitelijk is dit te laat. Wat binnenin je leeft, wil een keer naar buiten. Dus na een poosje herken je weer je oude patroon waar je eigenlijk uit wilde. Je baalt. Hoe kom je nou uit deze vicieuze cirkel?

Wat wil je zelf nou echt?

Het is goed te weten dat opgelegde gevoelens, zoals schuldgevoel, blijven bestaan zolang jij er aandacht aan geeft. Je kiest dan ongewild voor het oude. Zodra jij besluit dit opgelegde gevoel te negeren, zal er waarschijnlijk weer een naar gevoel op je afkomen. Dit is niet erg, zwangerschapsmisselijkheid hoort bij het proces.

Maar als jij blijft focussen op jouw verlangens en op wat jij nou echt wilt in je leven, zal dat onnatuurlijke gevoel van schuld verdwijnen. Dan heb je grotere kans dat jij je doelen bereikt. Je bent het waard om eindelijk jouw ware ‘ik’ geboren te laten worden! Dus…Beschuit met muisjes binnenkort?

Weer op het juiste spoor

Voor mijn boek en e-book ‘Indische roots’ kijk hier

Voor zelfhulp op Indische thema’s kijk hier.

Voor coaching op voorouderlijk leed kijk hier.

×

 

Hoi!

Klik op mijn naam en stel je vraag via WhatsApp. Ik reageer overdag meestal binnen enkele uren.

× Kan ik je helpen?